Упътване за полагане на ламиниран и естествен трислоен паркет - КАНОР
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

УПЪТВАНЕ ЗА ПОЛАГАНЕ НА ЛАМИНИРАН И ЕСТЕСТВЕН ТРИСЛОЕН ПАРКЕТ

 

ОБЩИ УКАЗАНИЯ:

Мерки преди полагането: Пакетите трябва да бъдат отваряни непосредствено преди монтажа. През зимния период пакетите трябва да се аклиматизират в помещението – без да се отварят, при минимална температура 180 С.

Важно: Проверявайте елементите на дневна светлина за видими дефекти или повреди, както и за отклонение в цвета или структурата. Вече монтираните елементи не подлежат на този вид рекламация. Еластичните или текстилни настилки трябва да бъдат изцяло отстранени.

Посока на полагане:

Посоката на полагане се определя главно от основния източник на светлина (прозорец, балконска врата), но препоръчително е да е по дългата страна на помещението. Пропорциите на помещението могат да бъдат подчертани, чрез правилния избор на посоката на редене. Малките помещения изглеждат по-просторни, когато се положи светъл ламинат или естествен паркет. При „плаващо” полагане на ламината или паркета, дължината, респ. ширината на помещението не трябва да бъде по-голяма от 10 м. В противен случай трябва да бъдат използвани преходни лайсни с цел осигуряване на технологична фуга.

-         При тесни помещения (например коридори) дългата страна на плоскостите трябва да бъде успоредна на дългата страна на помещението (задължително).

-         При Т-; Г- и П-образни помещения, трябва да се осигури разделяне на отделните части с технологична фуга и преходна лайсна.

Проверка на влажността:

Трябва да бъде измерена влагата в основата с влагомер.

Граници на съдържание на влага в основата:

Цимент: макс. 2,0 СМ%; при подово отопление: макс. 1,8 СМ%. По принцип, при нова замазка, технологичното време за съхнене е 6-8 седмици при дебелина на замазката до 4 см. При полагане върху подово отопление се препоръчва използването на 0,2 мм строителен найлон, като застъпването на слоевете трябва да бъде мин. 30 см.

Полагане върху подово отопление:

Замазката върху подовото отопление трябва да отговаря на стандарта DIN 18353. Подовото отопление трябва да бъде монтирано и да бъде направена съответната профилактика според стандартите: DIN EN 1264 и DIN 4725. За подробности се обърнете към оторизирания търговец.

Поддръжка:

Първоначална поддръжка: Непосредствено след полагането, ламинатът или паркетът може да се третира (полира) с препарат. Този препарат трябва да импрегнира кантовете и защитава ламината / паркета при почистване с влажен парцал. За по-дълъг живот на ламинирания или естествения паркет, препоръчваме третирането на с такъв препарат да се извършва веднъж годишно.

Сухо почистване: По принцип би трябвало да е достатъчно почистването на ламината / паркета да се извършва с метла, моп или прахосмукачка. Мазните петна или следи от гумени подметки, биха се отстранили най-лесно с препарат за петна на HARO или с ацетон.

Влажно почистване:  Препоръчваме използването на препарата за ламиниран и естествен паркет на HARO. Повърхността се почиства с добре изстискан ВЛАЖЕН НЕ МОКЪР парцал. За да се постигне равномерен гланц на повърхността, препоръчваме  да се подсуши със сух парцал.

ВНИМАНИЕ: За почистването на ламинирания или естествения паркет да НЕ се използват: пенести препарати, политури, вакси или абразиви. Да се избягва застояването на вода върху подовата настилка от дървесен произход. Почистващите с пара машини НЕ са подходящи за поддръжка на ламинат и естествен паркет.

Изисквания към климата в помещението:

За ламинирания и естествения паркет, но и най-вече за Вашето здравето, се препоръчва следния оптимален климат в помещението: около 50-60 % относителна влага на въздуха и температура около 200 С. За да се поддържа влагата във въздуха константна, особено през отоплителния период, препоръчваме използването на овлажнител на въздуха. Така ще се избегне екстремното разсъхване на подовата настилка. В противен случай може да се очаква образуването на малки фуги, които след приключване на отоплителния период, би трябвало да изчезнат.

Как можете да защитите допълнително Вашата подова настилка:

Използвайте меки подложки за краката на мебелите, които ще се местят често (напр. холна гарнитура, столове, маси и т.н.). На входа използвайте изтривалка. Колелцата на офис-столовете или меката мебел, трябва да отговарят на DIN 68131 – това са колелца тип W – меки. Препоръчваме иползването на поликарбонатна подложка под столовете с колелца.

05/08                                                              Запазваме си правото на технически промени.

 

УПЪТВАНЕ ЗА МОНТАЖ

Прочетете внимателно преди започване на монтажа.

Нужни инструменти: Причуквачка, монтажно желязо, дистанционери, чук, молив, трион (или зеге).

За подробна информация вижте на: www.haro.com

Принципно при всички циментови основи се препоръчва подлагането на строителен найлон с дебелина 0,2 мм. Застъпването на отделните парчета трябва да мин. 30 см. Към стената найлонът трябва да се подгъне нагоре. След монтажа на первазите, частта която надстърча, се изрязва.

За уплътняване се използват различни подложки: 2 мм корк, разперен полиетилен и др. При серията Silent-Pro не се използва уплътняваща подложка.

Започва се в десния ъгъл на помещението. Елементите се полагат с перото към стената. Чрез дистанционерите се осигурява технологична фуга от 10-15 мм към стената.

Монтират се елементите от първия ред, като се сглобяват по късата страна с лек натиск. Последният елемент се реже, като се взима под внимание технологичната фуга към стената и се монтира под наклон. Остатъкът от отрязания елемент се ползва за започване на следващия ред (в случай, че е по-голям от 40 см). Така значително се намалява фирата.

Вариант 1: Първият елемент от следващия ред се сглобява донякъде и оставя във въздуха под наклон. Следващите лелементи от реда се свързват по късата сглобка с първия. След като всички елементи са сглобени един към друг по късата сглобка – целият ред се сглобява отляво надясно към предния.

            Моля вижте картинките в упътването на всеки етикет в пакетите.

Вариант 2:  Всеки елемент се сглобява изцяло по дългата сглобка, след което се приплъзва към късата сглобка на предния елемент. Накрая с помощта на причуквачката и чука късата страна се сглобява. За по-лесно свързване препоръчваме използването на парченце от ламината, което се монтира по дългата страна на двата елемента заедно – там където ще се сглобява късата страна.

            Моля вижте картинките в упътването на всеки етикет в пакетите.

За тръбите, които излизат от пода, се изрязват отвори в ламината, като се има предвид и технологичната фуга.

Под вратите се поставят лайсни, за закриване на технологичната фуга към съседната настилка. Това важи и за случаите, когато в съседното помещение се полага същата подова настилка.

Последният ред се монтира след като елементите са отрязани по дължина (отново трябва да осигури и технологична фуга от 10-15 мм). След полагането задължително се отстраняват всички дистанционери. Накрая се монтират и первазите.

Моля вижте картинките в упътването на всеки етикет в пакетите.

Видео с монтаж на лок-система и топ-конект система


✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати