Изисквания към обекта за монтаж на паркет - Магазини за мебели, паркети и врати КАНОР
Гарантирано качество от Канор - онлайн магазин за мебели,паркети и врати

безспорно качество на Мебели, Паркети и Врати

Изисквания към обекта за монтаж на паркет и подови настилки от дървесен произход

Гаранционен протокол

 
1. Равнинност на замазката – денивелация до 2 мм на кв.м.
Изискването за денивелация касае устойчивостта на положената настилка в бъдеще. Подложният материал-изолация е в състояние да обере неравностите до посочените 2 мм денивелация. По-голяма денивелация създава риск за нарушаване на връзката между отделните плоскости. Образуваната фуга предполага навлизане на влага и деформация на плоскостите на трислойния или ламинирания паркет.
 
2. Отклонение на стените – до 2 мм на л.м
Изискването за прави стени касае прилепването на первазите към стените, за да не се получават отвори при сходимостта с паркета.
 
3. Завършени мокри процеси
При извършване на мокри процеси след полагането на подовата настилка, се увеличава риска от повреждане на материала, във връзка с т. 7. Ламинираният и естественият трислоен паркет реагират на влага до 60% по-малко, отколкото необработеното дърво, но получават изменения при излагане на влага.
 
4. Завършен монтаж на врати - не се изисква.
Поради спецификата на полагане на паркета около касите на вратите, те трябва да бъдат монтирани (паркетът ще бъде изрязан по профила на касата) и преходните лайсни могат да бъдат поставени под вратите. По-лесният монтаж на  врати е те да „стъпят“ върху паркета. В този случай може да се получи изместване на лайсните спрямо вратата.
 
5. Осигурена схема на вертикална и хоризонтална ел. инсталация
 
6. Осигурена схема на вертикална и хоризонтална ВиК инсталация
При монтажа на первазите и лайсните се налага дупчене на основата и стените, поради което са нужни посочените в т. 5 и т. 6 схеми.
 
7. Влажност на основата и въздуха (СМ %):
- до 2,2 % на цимент: по измервателен уред Hydromette UNI 2 (GANN) / Hydromette Compac B (GANN) – 90 / 55 единици (съобразно със сравнителната таблица на конкретния измервателен уред).
При по-висок процент влага в замазката се получава деформация на паркета.
- до 13 % на дърво: по измервателен уред Hydromette UNI 2 (GANN) – 40 единици (съобразно със сравнителната таблица на конкретния измервателен уред)
- до 0,5 % на гипс: по измервателен уред Hydromette UNI 2 (GANN) – 50 единици (съобразно със сравнителната таблица на конкретния измервателен уред)
Влагата в стените влияе и на первазите. Вследствие на влагата материалът, от който са направени – MDF или масив,  измята, а при непроветривост се появява и мухъл.
- до 70 % на въздуха Въздух: по измервателен уред H 7000 (Comeco) 70 единици (съобразно със сравнителната таблица на конкретния измервателен уред)
Влагата във въздуха влияе на материала по особен начин – това е и основната причина за “плаването” на паркета.  Задължително е преди поставяне паркетът да се аклиматизира и да поеме специфичната влага на помещението. Ако влагата  във въздуха е над нормите паркетът ще се полага вече разширен и не може да се предвидят границите на “плаването”.
- до 12 % на газ-бетон: по измервателен уред Hydromette UNI 2 (GANN) – 50 единици (съобразно със сравнителната таблица на конкретния измервателен уред)
През есенно-зимния период температурата в помещението трябва да е минимум 180 С.
 
8. Сходимост на съществуваща подова настилка със замазката – до 2 мм на л.м (напр. фаянсови плочки или друг вид съществуващо подово покритие).
За качествения монтаж на свързващите лайсни, отклонението по дължина на двете настилки не трябва да надвишава 2 мм. В противен случай ще се образува фуга или усукване на положената лайсна спрямо паркета или ламината.
 
9. При дължина / широчина на помещението над 10 л.м - технологична лайсна.
 
10. Г-; П- или Т-образност на помещението с дължина на страните над 1 л.м - технологична лайсна.
Поради специфичното разширение на естествения трислоен паркет или ламиниран паркет в зависимост от относителната влага във въздуха и температура в помещението, в посочените в т. 9 и т. 10 случаи, се налага пресичането му и осигуряването на технологична фуга. В противен случай при 90% от случаите паркетът се надува. Практически “плаващия” принцип на полагане не може да се осъществи без осигуряване на технологични фуги.
 
Общата гаранция по този протокол е една година. Консултации в магазините се дават безвъзмездно. Първоначалният оглед на обекта се прави след допълнителна уговорка с клиента. В цената на труда се калкулират монтаж на паркет, лайсни и первази, което представлява обхвата на гаранцията. 
Монтажните услуги се извършват при изпълнени технологични условия, в противен случай само с изрично съгласие на клиента, което трябва да се декларира писмено. 
За да влезе гаранционната отговорност в сила, задължително е изпълнението на изискванията по т. 1, т. 3, т. 7, т. 8, т. 9 и т. 10.

Tags: мебели, мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня

..................................