Митове за естествения паркет
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Митове за естествения паркет

Митове за естествения паркет

Първото мнение, което ще споменем, е това, че естественият паркет е податлив към събиране на прах. Това твърдение не e съвсем вярно. Естествено, ако живеете на по-прашно място, би следвало да ограничите достъпа на прах до вътрешността на помещенията. Въпросът обаче се свежда до лесното почистване на подовата настилка от замърсители. Ако изберете паркет от нашата богата гама с лаково покритие, няма да се притеснявате вече толкова за праха по пода. Готовият за ползване веднага след монтаж паркет е с фабрично покритие от лак, масло или система, която комбинира предимствата на лаковото и масленото покритие. Повърхностите на паркетите позволяват почистването да е максимално лесно - достатъчно е просто да минете с полусух моп, за да върнете бляскавия вид на естествения паркет.

Паркетите, които предлагаме от призводителя Харо, са разработени по високи технологични стандарти за качество и екологичност. Например, при трислойните паркети с лаково покритие съдържанието на  формалдехид в покритието е по-малко от 3 ppm (част на милион), т.е. това, изразено в разбираеми количествени величини, е по-малко от 3,5 мг на хм2 (квадратен хектометър или 10 000 кв.м) площ, което е много по-малко от допустимите стойности по Европейските стандарти. Всички продукти на Харо, предназначени за подови настилки, притежават сертификат за екологичност „Син ангел“.

За естествения паркет се смята, че се наранява много лесно. Тази особеност зависи от няколко фактора: твърдост на конкретния материал, фабрична обработка и покритие.

За твърдостта на ламинирания паркет  се използва тест, който представлява подлагане на материала на търкане с определен размер шкурка, при фиксирана влажност на материала постоянен натиск, измерен в обороти. Обикновено стойностите на този тест са усреднени, т.е. числото показва средна  величина от първата до крайната увреда на тествания материал (при ламинатите например за крайна увреда се приема образувало се петно от 1 кв. см, при което меламиновата смола и декориращиият слой са протъркани така, че да се вижда носещата ХДФ-основа). При ламинираните паркети от 2000 г. се използва символно изображение, което показва дали са изпълнени изискуемите критерии за износоустойчивост. Тези символи са указател за домашно и обществено ползване, разпределено в по три групи - за слабо, средно и силно натоварване.

При естествените паркети твърдостта е важен критерий за избор на подходящ паркет за конкретния случай. Всеки дървесен вид има различна твърдост, която не се дава като единична фиксирана стойност, а се посочва с диапазон на твърдостта, който варира в зависимост от естествения растеж на дървото. Твърдостта на дървесината се измерва с теста на Бринел, при който стоманена топка с диаметър 10 mm се притиска върху дървесната повърхност с определена сила и за определено време при влажност на дървения материал от 6% (т.е. сух). След това се изчислява стойността на твърдостта по Бринел (HB) от размера на вдлъбнатината, оставена в дървото. Колкото по-твърдо е дървото, толкова по-голямо е числото на твърдостта по Бринел. При естествените дървесини обаче съществено значение има именно разликата между първото и крайното увреждане, т.е. това е времето, през което паркетът може да издържи като подова настилка, без да се налага поправка или циклене. Например, букът и дъбът имат еднаква средна стойност от 42 N/mm2. Но букът има плътност 0,70 - 0,79 гр./кв.см и референтните му стойности са от около 39 N/mm2 (първоначална увреда) до около 55 N/mm2 (крайна увреда). За дъба тези стойности са приблизително от 32 до 58 N/mm2 при плътност на материал от 0,65 - 0,76 гр./кв.см. При брезата с плътност 0,65 - 0,73 гр./кв.см стойностите са от 29 до 67 N/mm2. Това ще рече, че подова настилка от бреза ще издържи по-дълго време до крайното си повредждане в сравнение с такава от бук и дъб при еднакви условия, макар и увредата от триене при нея да започва по-рано. Изводът от казаното дотук е, че подовата настилка от естествено дърво се наранява точно толкова, колкото сами решите да я нараните - ако се полагат елементарни грижи по почистване и поддръжка и ползвате паркета по нормален начин, естественият паркет ще ви надживее със сигурност.

Ние предлагаме паркет с различно покритие и в зависимост от вашите предпочитания може да изберете лаково или маслено. Освен визията тези две покрития са предназначени да защитят паркета по различен начин. Лакът предпазва повърхността до известна степен от надраскване и проникване на вода или оцветители, каквито са червеното вино, боя за обувки и т.н. Но лаковото покритие не предпазва фугите. Маслото обаче импрегнира дървото и го предпазва от подобни оцветители. Последните технологии комбинират преимуществата и на двата вида покритие.

Избирайки нашите паркети вие можете да получите и дървесина, която е подложена на термообработка. Чрез нея се повишават качествата на дървото по отношение на влагопоглъщане, устойчивост на паразити и при определени условия на здравина, както и  кадифена плътност на декора.

Голяма част от хората смятат, че естественият паркет не разполага с богата гама от цветове. Точно обратното. Ние от Канор предлагаме изобилие от цветове – не всичко опира до светлия или тъмния нюанс на кафявото. Имате възможност да изберете над 54 вида паркет от цветовата ни гама като паркет пушен дъб, бял дъб, американски орех, избелени дървесини, натурални разцветки при обработка на дървото и още много.

Напълно погрешно твърдение представлява мита, че естествения паркет не предоставя изобилие от размери. Ние разполагаме с наистина голямо разнообразие от различни размери дебелина, широчина и дължина. Възползвайте се и преоткрийте света на подовите настилки от естествен паркет с Канор.

Избирайки качествения паркет от Канор,  вие много лесно може да поддържате пода си чист. Достатъчно е само да го измивате с препоръчаните препарати и периодично да го освежавате с необходимите вакси и масла. По този начин вашия паркет ще изглежда прелестно. 

Естественият паркет представлява начин да преобърнете напълно вашия интериор. 

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати