Ламинатът - всякакъв дизайн е възможен !!!
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Ламинатът - всякакъв дизайн е възможен !!!

Ламинатът - всякакъв дизайн е възможен !!!

laminiran-parket-kanor (1) Ламининирани паркети Канор

Когато е качествен, той е алтернатива на естествения паркет... Дърво или ламинат - изборът между двата различни по характер материала винаги е много сложен за новодомците. Никой специалист не се наема да изкаже категорични предпочитания. По различни показатели везните натежават ту в полза на едната, ту в полза на другата подова настилка. Във всички случаи качественият ламиниран паркет е алтeрнатива на естествения. Всеизвестно е, че неговата основа е изработена от дървесни влакна, пресовани под налягане.

 laminiran-parket-kanorКанор продукти за изолация

Ламинираният паркет се смята за най-съвременната настилка за под. Някои архитекти и дизайнери го допускат само в обществени пространства. Сред най-важните му предимства е възможността да се избира степента на износоустойчивост: В зависимост от помещението, за което е предназначен ламинатът. Обозначенията са с две цифри. Първата указва вида на помещението, втората се отнася до интензивността на използване, която има връзка с повърхностния слой. За домашни нужди са подходящи сериите започващи с 2 - там натоварванията са ниски. За обществени места - магазини, заведения, офиси трябва да се избер първа цифра 3. Втората цифра означава следното: 1 - за слабонатоварени помещения, 2 - за нормално натоварени, 3 - за интензивно движение.

parket-laminat-laminiran-kanor Ламиниран паркет Дъб Кампина от Канор

Определящо значение за избора има покритието на носещата плоскост. То може да е ПДЧ (пресовани дървесни частици), MDF (меки дървесни частици) и HDF(твърди дървесни частици). Няколко сравнения - практически проблемите при пода, покрит с естествено дърво, се създават от смяната на отоплението в помещението - настилката запазва определено време естествената си влага. При повишаване на температурата се свива, получават се фуги, а при понижаването й паркетът се разширява и се деформира. При покупката трябва да се отчита много важен факт - в новопостроена сграда бетонът изсъхва напълно за около 100 години. През това време непрекъснато отделя влага. Съдържанието й е най-високо през първите 5 до 7 г.

При естествения паркет непременно трябва да се предвиди 5-10% повече материал, за да бъде от една партида при нужда от корекции. Ламелите се редят свободно, за да могат да се самонапаснат. След една година се пренареждат с резервния паркет, за да няма външна разлика. Тогава настилката може да се залепи върху основата. За да се спестят всичките тези операции, се препоръчва трислоен паркет, който се нарежда така че да се намали линейното разширение.

При редене на паркета на повече от 10 м, живият материал не може да преодолее линейното разширение и затова се налага да се оставят технологични фуги. Дължина на дъската е около 2,20 м, за да може да се постигне непрекъснатост в полагането от 8 – 10 м. Ако целта е да няма технологично прекъсване на паркета с лайсни, той следва да се залепи с двукомпонентно полиуретаново лепило, за да се спре движението на дървото. Същественото при трислойните естествени паркети е, че структурата им (тип «сандвич»)значително намалява иначе хаотичното разширение или свиване на дървото. По този показател – движение поради влага, трислойните паркети се доближават много до ламинираните.

При ламинирания паркет също се изисква аклиматизация - той може да се постави веднага след довършването на жилището при постигане на определени нива на влага и равнинност. Важното е замазката под него да е равна и да е суха. Ценова алтернатива на трислойния паркет е качественият ламинат. Перфекционистите смятат, че ламинатът изглежда «по-евтино» и въпреки многото възможности за финиш създава усещане за нещо изкуствено. Разлика, естествено, има и в цената - тя е в пъти по-ниска при ламината.

Два варианта за монтаж

Допустимата денивелация на замазката на пода е 3 мм. В случай, че има по-голяма разлика, трябва да се използват по-дебели подложки, които освен че изравняват пода, служат до известна степен и за хидро- и шумоизолация. Избягва се и кънтенето при ходене. У нас се продава полифлекс, който наподобява порест найлон. Може да се използва и алуминиево фолио, което също подобрява топлоизолацията, играейки ролята на термоотражател. Всичко това има голямо значение за по-дългия живот на покритието. По принцип ламинатите могат да се лепят или да се използва системата "клик". При нея се спестява един основен разход - за лепенето. Поставянето е лесно, няма формалдехид, вредни изпарения, канцерогенни вещества. Някои производители препоръчват въпреки клик сглобката да се използва и лепило, за да не попада вода при миенето. Ламинираните паркети на "Канор" предлагат друго решение. При тях е импрегниран челният кант, импрегнира се и горната част, така че и фугата е предпазена от влага.

Какво ново?

parket-laminat-laminiran-kanor (3) Ламиниран паркет Дъб Винтидж

През последните десетина години няма някакви революционни постижения в технологията за производство на ламиниран паркет. За сметка на това, обаче, в дизайна на повърхностите са направени много нови стъпки.

Финишът на най-горния слой е снимка, която се обработва компютърно. В началото най-търсени са порестите или гладки продукти, които имитират визията на естественото дърво. По-късно се правят текстури, които също повтарят шарките на природния материал, но вече и на допир се усеща структурата. Жилите на дървото се имитират със специални преси.

Друг клас, който също се предлага "КАНОР", са автентичните ламинати. Постигната е текстура не само по дължината на дъската, но и по годишните кръгове и така отклонението от истината е абсолютно незабележимо. Фугите са не само по дължината, но и по ширината на ламелата. Най-актуални са т.нар. "рендосани дъски", както при паркетите, така и при ламината.

Наподобяват ръчно обработена повърхност, но са изработени на машина. Въпреки, че финалното покритие е матово, вече има технологии, които придават и блясък. Има дори обработка, която наподобява маслено покритие. Допълнително специално импрегниране с комбинация от масло от слънчоглед и корундова палма позволява ламелите да се монтират и в бани или на открито. Могат да се имитират стари палета, дори вестникарски рола или такива с 3D ефект при определена светлина.

Върху ламината се изобразяват структури на естествен камък, декори на гранитогрес, теракота и мрамор. Нови са и размерите на ламелите. Преди се произвеждаха само 1,20х0,20 м, сега се предлагат разнообразни варианти както при естественото дърво с дължина до 2,20 м и ширина до 40 см. Друга новост е комбинацията между лепене и плаващ принцип на полагане. При този метод се постига допълнително приглушаване на шума, както и здравината на лепенето.

Автор: Виктория Дишкова

Мебели, паркети и врати КАНОР

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати