История на мебелния дизайн
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

. Най-добра цена!

История на мебелния дизайн

История на мебелния дизайн

]Канор - композиция спалня Канор - композиция спалня Мебелният дизайн следва модата на своето време. Днес в дизайна се съчетават стилове, които характеризират отделни епохи. Голяма част от скъпите мебели в съвремието ни са антики или следват линията на античните мебели. Основно изискване за мебелен дизайн, освен функционалността, е да допълва интериора - някои форми имат отношение към архитектурата, други наподобяват частично животни, трети са силно свързани със сексуалността и т.н.

Най-старите материали, като древните месопотамски инвентари, описват богато декорирани интериори със златна тъкан и позлатена мебел. Някои оцелели древноегипетски образци са изящни и първоначално са покрити със злато, но също така се изработват и обикновени мебели. В историята на мебелното изкуство се набляга върху елегантността на изработката и това е качество, което се запазва в времето.

В този смисъл мебелният дизайн отразява тенденциите в стилов и моден аспект на времето, но функционалността и практичността остават водещи критерии в масовото производство - най-простите мебели, изработени за нуждите на работника или земеделеца, са в по-голяма степен функционални и трайни. Масите и столовете, използвани от работниците около 1800 г. пр. Хр., приличат на същите, изработени 1800 г. сл. н.е. Холандските жанрови рисунки от 1600 г. и американските картини от ранния 19-ти век изобразяват селски интериор, който често е много еднакъв.

История на мебелите

Реконструкцията на праисторическата къща със сигурност не е възможна, макар че всички фактори показват, че тя е притежавала мебели. Историята на мебелите трябва да започне с най-старите запазени образци, тези от 4-ти век до 6-та династия ( 2680 – 2255 г. пр. Христа) в Египетското царство...

Египетски Мебели

Сухият египетски климат и погребални процедури обясняват частично запазените предмети, които включват столове, маси, столчета и дивани. В добавка към това, стенописите ни дават представа за дизайна на египетската мебел. Както в дизайна и направата, методите използвани в древния Египет са останали и днес в мебелното изкуство.

В големите предмети, тези за сядане и масите се използва метода на направа „клин и отвори” познат в древен Египет и до днес, макар че клиновете се заместват от скоби за по-енергично производство. Страниците на по-изящните кутии се захващат от майсторите на Египет с орнаментирани клинове, една техника запазена до днес. Едно древно египетско столче изобразено на дървен панел (2800 г. пр. Христа, музей на Египет, Кайро) от гробницата на Хезире има животински крака за подпори. То не е много по-различно от стола на гробницата на фараона Тутанкамон от новото египетско царство. ( 1325 г. пр. Христа). Стол, маса, канапе и навес ( от 2600 г. пр. Христа) от гробницата на царица Хетефер, майка на Куфу от 4-та династия в Гиза се реконструират от остатъците на оригиналния им златен обков.

Те имат животински крака, солидна облегалка и поставки за ръце. Леглото към височината на главата има облегалка за глава и поставка за крака. Релефната декорация на някои мебели се състои от символи на божества и сцени с религиозно значение. Други оцелели маси и столчета са с красиво изработени крака, но обикновени. Навярно са имали метални орнаменти, но от рисунки се вижда, че са прости, тапицирани предмети. Оцелелите предмети и илюстрации от картини на стени показват по-широки теми за декорации. Златни листа се използват за краката на столове и маси, инкрустации от слонова кост и други материали се появяват на панелите на сандъци и други. Основната тема е антропоморфични форми на краката и сандъци с форма на миниатюрни постройки.

Месопотамски Мебели

Макар че всъщност няма оцелели примери, гравюри и релефи показват какво е представлявала мебелта от епохата на Тигър и Ефрат. Маси, столчета и тронове са илюстрирани с различни елементи от 3500 до 800 г. пр. Христа. Един шумерски стандарт – кутия на прът ( 3500 -3200 г. пр. Христа, Иракски музей, Багдад), показва гравюри на черупки, които са били монтирани на прости столове и тронове. Оцеляла е също и шумерска лютня (2685 г. пр. Христа, Пенсилвански музей, Филаделфия), която има богати гравюри и глава на брадат бик, издълбана в средата и покрита със златно фолио. Гравирана плоча, изработена около 2300 г. пр. Христа, показва трон без облегалка, който изглежда елегантно тапициран, но пък краката му са много обикновени. Мебелта на Ашурназирпал II и кралицата му, показана в релеф (9-ти век, Британски музей, Лондон), е по-прецизна, с маси и тронове, поддържани от тромпетообразни и животински крака, украсена с релефна декорация.

Миноански и Микенски мебели

Примери на мебел от цивилизацията на Микена (Гърция) и Миноа в Егейските острови са еднакво трудни да се открият, но релефни бронзови и глинени изображения, като и някои пръстени ни дават сведения. Едно изключение, тронът от гипс в троновата зала в Кносос (1600-1400 г. пр. Христа) показва, че функцията и материалите са били по-важни от самия дизайн в Егея. Основните орнаменти са по-стилизирани, както на трона, така и на плочките от теракота. Съществуващите примери - столове, маси, пейки и сандъци не показват кой знае каква декорация. Открити са обаче една - две табли, които имат релефни гравюри със златна украса на мебелта, както и крак от маса от Тива - много красиво гравиран. Следва... (статията е по чужди материали)

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

✓ Най-добрa цена за История на мебелния дизайн в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати