Работният плот в кухнята
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Работният плот в кухнята

Работният плот в кухнята

Повърхността, върху която се извършват повечето технологични процеси в кухнята е необходимо да бъде съобразена с издържливост на натоварване и топлина, да не се наранява лесно и също така да се поддържа без особени усилия. Представяме варианти: Кухненски плот от Канор Кухненски плот, ПДЧ   Плоскост от дървесни частици /ПДЧ/ е най-често използваният материал за кухненските работни плотове. Специалното покритие от HPL /High Pressure Laminates/ е с висока устойчивост, предназначено да издържа на температурни натоварвания и влага. Този плот е по-евтин и лесно се пробива и разкроява. Недостатък е, че не е устойчив при голяма горещина, акумулирана от съдове с дебели дъна /чугунени тигани и тенджери, многослойни стоманени съдове/ и ламината му се пука. Не е и напълно влагоустойчив, ако има нараняване на ламината /пробив/ и е изложен на непрекъснато овлажняване, пълнежът му от ПДЧ започва да гние. При изрязване на по-сложни форми, проблем се явява кантирането, което не може да бъде заоблено. Кухненски плот гранит, мрамор  Гранитът е изключително твърд материал, издържа на топлина и е много трудно да бъде наранен. Не задържа петна и не променя цвета си с времето. Всяка повърхност е различна и това прави вашата кухня уникална. При нараняване на плота може да се попълни с безцветен кит и да се полира отново.

Мраморът, за разлика от гранита, не е с толкова разнообразна цветова гама. Устойчив е на топлина, но не и на нараняване. Не е най-добрият вариант, защото „пие” каквото попадне върху повърхността му и остава петна, а в някои случаи може да бъде и по-скъп от гранита. Плот от масивно дърво  Масивната дървесина също може да се използва за работен кухненски плот.

По-сложно е, защото изработката е по поръчка, но пък може да бъде във всякаква форма и размер. Повърхността се запечатва с минерални масла, но трябва да се внимава и да не се оставят плодове и зеленчуци с интензивен цвят. Върху него не могат да се поставят директно нагорещени съдове, както и рязането трябва да е с подложка. Въпреки обработката не е напълно хидроскопичен и е добре да се внимава да не се разсипват често вода, кафе, вино.   Техническият камък е композитен продукт изработен от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола с много високи физико-механични характеристики. Предпочитан е заради голямото разнообразие от цветове и възможността за изработка на нестандартни форми. Също така има много добри характеристики като здравина, топлоустойчивост, киселиноустойчивост, антибактериалност и др. Гранитогресът има по-висока плътност от гранита и няма пори.

Това прави материалът по-малко хидроскопичен. Има и светли нюанси, които липсват при гранитните плочи.   Кухненски плот Канор Акрилните минерални плоскости са материал, който интензивно навлиза в употреба. Представлява плоскост от натурални минерални съставки, оцветители и акрилна смола. Изработва се с дебелина от 6, 13 и 19 мм, като най-тънките не могат да бъдат ползвани като кухненски плот самостоятелно, а се залепват на друга носеща плоскост. Предимството му е, че отговаря на съвременните изисквания за екологичност (може да се рециклира). От хигиенна гледна точка също има отличини показатели – не абсорбира вода, кафе, мазнини и други замърсители. Както и при другите плотове, издържа на механични наранявания и химикали.

С високите температури обаче трябва да се внимава, защото променя цвета си и се деформира. Изключително богатата цветова гама /повече от 160 цвята/ го прави предпочитан при дизайнерските решения на кухненкото пространство. Уникално е, че може при температурна обработка да му се придаде всякаква форма като мястото на свързване остава незабележимо.

Предпочитани са за изпълнение на редица авторски решения, сред които и кухненския работен плот. Стъкленият плот задължително трябва да е от закалено стъкло, за да издържа на натоварване и високи температури. Дебелината да е поне 4 мм. Може да бъде оцветено. Кантиране Единствено плоскостите от ПДЧ се кантират.

Фабрично лицевата част е със заоблен кант, а изрязаната плоскост се кантира под прав ъгъл, за да не прониква влага и от естетична гледна точка е със същия финиш както повърхността. Лайсните Когато плоскостите имат свързваща връзка, за да образуват цялостния работен плот се използва съединителна лайсна. Прави се по специална технология със силикон и това гарантира непромокаемостта на плота.

Другият необходим аксесоар, за да имаме надежден плот, е водобранната лайсна. Тя възпрепятства проникването на вода към стената или шкафовете под плота. В някои случаи вместо водобранна лайсна се поставя силикон, който също надеждно защитава от влага. Поддръжката Поддръжката е сравнително лесна. Не използвайте абразивни препарати, твърди четки и не режете директно върху плота.

Гранита може да се полира един път в годината, а масива да се обработва с запечатващото го минерално масло. Композитните и минерални плоскости при нараняване може лесно да се прешлайфат. Стандартното почистване с мека кърпа е гаранция за чистота и дълголетие на вашия плот. Индивидуалният проект на кухня от Канор ще ви даде възможност да изберете „вашия плот”. А предварително може да ни видите на kanor.bg.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати