Грижи за меката мебел
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Грижи за меката мебел

Грижи за меката мебел

Тапицерията е най-слабото място на меката мебел. Ето защо днес ви предлагаме няколко правила за съхранението й, а освен това сме подготвили няколко съвета за почистване на петната от сок, бира, кафе, шоколад, вино, дъвка и др.

Първо, няколко общи правила за поддръжка и почистване на тапицерията на меката мебел.

 Правило 1. Никога не перете тапицерията на меката мебел в пералня, а също така не я сушете със сешоар или прахосмукачка.

Правило 2. Не минавайте върху меките мебели с прахосмукачка прекалено често - заедно с прахта се всмукват и малките частици от плата на тапицерията, така дамаската губи качеството си и не може да задържи дунапрена, с който е напълнена меката мебел.

Правило 3. При използване на препарати за почистване на петна от мека мебел, е добре  да се подложи парче бял тънък плат, вместо да се нанасят директно върху дамаската.

Правило 4. Не използвайте едновременно няколко препарата за почистване на петна.

Правило 5. След обработването с препарат за мека мебел оставете тапицерията да изсъхне по естествен път или подсушете със салфетка.

А сега и няколко способа за почистване на меката мебел от разпространени петна, защото всяко от тях се чисти по специфичен начин, за да не остави грозни следи по обзавеждането ви.

Кафе

Вероятно няма човек, на когото да не се е случвало да разлее кафето си върху новия диван. За щастие, петната от кафе се почистват лесно. Това става като се петното се натърка с малко сапун, след което с влажен парцал се забърсва и се оставя да изсъхне.

Сок

Също като кафето, сокът често попада върху любимата ни тапицерия - или ще го разлеем ние, или децата. Проблемът е, че петната от него се почистват доста по-трудно, когато са върху меката мебел. Начинът е следният: смесват се амоняк и оцет, разтворът се нанася върху дамаската и се оставя да изсъхне.

Червено вино

Твърдението, че петната от червено вино не могат да се премахват, е мит. Има едно много просто, но безотказно средство – солта. Петното се посипва със сол и се оставя виното да попие. Когато платът изсъхне, солта може да се почисти с прахосмукачка.

Бира

Петната от бъра върху меката мебел се обработват с помощта на сапун, после дамаската се изсушава. Приготвя се разтвор от 1 с.л. оцет и 1/2л вода, нанася се върху петното, изчаква се, изплаква се с чиста вода и се изсушава.

Дъвка

Прилепналата към тапицерията на меката мебел дъвка е доста трудно да се почисти. Един от най-простите способи – върху дъвката се поставя пакет с кубчета лед и се изстъргва с тъп предмет. След това платът се обработва с метилов спирт.

Кръв

Тук е най-важна бързината. Ако кръвта не е успяла да изсъхне се измива със студена вода.

Шоколад

Ако сте изцапали дамаската на дивана с шоколад, трябва да си приготвите сапунен разтвор с топла вода, с него да се изплакне петното и да оставите меката мебел да изсъхне по естествен път.

Восък

Покрай празниците се случва да останат неприятни следи от свещи върху мебелите, а почистването им от меката мебел изисква няколко етапа. Първо се премахва восъкът – може да се изстърже с тъп предмет, а след това останалото петно се минава няколко пъти с ютия, като върху петното се слага бяла хартия или салфетка, която се подменя няколко пъти. След това се обработва с препарат за петна. Суши се по естествен път.

Сладко, мармалад

Върху петното се нанася разтвор от сапунена вода с оцет. След като изсъхне, платът се промива с топла вода и пак се изсушава.

Мазнина

Мазните петна върху меката мебел обилно се посипват със сол, изчаква се да попие и се почистват с гъба. След това гъбата се потапя в спирт и леко се търка петното.

Чай, какао

Тапицерията на меката мебел се обработва с разтвор от вода, веро и оцет в областта, където е петното.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати