9 интересни факти за вратите
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

9 интересни факти за вратите

9 интересни факти за вратите

- Най-тежката врата в света – изработена е от стомана и тежи 44,4 тона. Дебелината и е 2.43 метра. Вратата е монтирана в националната лаборатория Лоуренс в щата Калифорния, САЩ. Поради специфичната конструкция на пантите на вратата е напълно възможно да се отваря и затваря безпроблемно.


- Най-бързо затварящата врата – вратата е монтирана в лабораториите за експлозиви, като времето и на затваряне е приблизително 0,03. Структурата им наподобява на вратите използващи се в метрото. Високата скорост на затваряне на вратата се дължи на компресирания азот.


- Най-добре защитената врата – изработена е в Колумбия. Характерните черти на вратата са: бронировка, огнеупорност, наличие на десет брави, както и защита от взривове. Вратата е снабдена със специална система, която проверява пръстовите отпечатъци. Посредством кръвна проба бихте могли да разберете дали отпечатъка е на жив човек. Най-защитената врата притежава и друга опция – ако пожелаете може да бъде изпратена снимка на електронната ви поща на човека, които позвънява на вратата.


- Най-голямата врата – тя принадлежи на NASA. Изработени са четири броя, като височината им е 139 метра. Освен, че тази врата е класифицирана като най-голямата в света, тя е и най-високия обект.


- Най-старата врата е на 1050 години. Тя е монтирана в Уестминстърско абатство в Лондон.


- Първият месец от годината – Януари, е наименуван на древноримския бог Янус – покровител и пазител на вратите. Поверията гласят, че римляните винаги монтирали вратите да се отварят на вътре, за да могат когато се отваряли или затваряли да отправят молитва към Янус.


- Първата автоматична врата за гараж – тя е изработена през 1926 г. и се е направлявала безжично.


- Във Филаделфия вратите на църквите са боядисани в червено и символизират убежище, храм и сигурност.


- Повечето врати в Ирландия са боядисани в различни цветове. Причината за това е, че когато починала кралица Виктория на ирландците било заповядано да боядисат вратите си в черно в знак на съпричастност с гибелта на кралицата. Вместо да изпълнят заповедите те се разбунтували и боядисали вратите в различни цветове.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати