Полезна информация за паркети - Магазини за мебели, паркети и врати КАНОР
Гарантирано качество от Канор - онлайн магазин за мебели,паркети и врати

безспорно качество на Мебели, Паркети и Врати

ХАРО - масивни трислойни паркети

Видове селектираност

 • *** „Изящен”/ „Екскуизит" – Максимално селектиран. Подбрани дъски и паркетини, предимно с равномерна структура на фладера и цвят на паркетините. Възможни са дребни чворове, ако не са на групи.
 • ** „Тренд” – Средно селектиран. Балансирана комбинация между равномерни и разнообразни по цвят и фладер паркетини. Натурална структура с частично наличие на разлики в цвета или фладера. Възможни са негрупирани чворове и „очички" с различен размер.
 • * „Тундра” – Неселктиран. Естествена разнообразност на цвета и структурата на дървото, както и наличието на чепове и цепнатини.
 • * „Тера” – Вид селектираност на буковия паркет с подчертана натурална структура на дървесината и разнообразна цветова гама.
 • * „Кънтри” – за любителите на естествената дървесина контрастна структура.
 • * „Фаворит” – селектираност, обхващаща всички нюанси и структури на дървесината, от семпла до контрастна, придаваща уникалност на подовата настилка.
 • * „Савидж” – селекция, която предполага по-голяма експресивност на цвета и фладера на дървото, както и по-голям брой чепове и цепнатини. Търсеният ефект на паркета е максимално естествена визия и автентичност, допустими са и червеийни дупчици. Всички чворове, „очички”и цепнатини се уплътняват с кит.
 • * „Алабама” – подобна селекция на „Савидж”с различни по размер и наситеност чепове и цепнатини. Търсеният ефект е старинност.
 • * „Универсал” / „Стандарт”- микс от различни селекции, възможни са различни по форма и големина чепове, както и разлика в беловината. Търсенията ефект е жизнена и наситена визия.
 • * „Фамилия” – комбинация между селекциите „Тера” и „Тундра”.

 

 • *** „Роял”                 КАРЕ – при напречния разрез дървесината е максимално

                                             подбрана, със сведени до минимум разлики в цвета

                                             или наличие на чепове.

                                             ДЮШЕМЕ – Натурална дървесна структура с минимални разлики

                                             в цвета или наличие на чепове.

 • * „Маркант”                КАРЕ – интензивна натурална структура на дървесината

                                             с нормалните за естествения материал разлика в цветовете и

                                             фладера или наличие на чепове.

                                             ДЮШЕМЕ – в зависимост от вида дървесина, типичната за него

                                             структура и интензивност на фладера.

 

При ръчно изработените паркети всички ефекти на дървото се правят ръчно – рендосване, грубо рендосване, напречен разрез на благородния пласт дърво, поставяне на червейни дупки, оцветяване на дървото посредством смоли и т.н.

* * * - висока степен на селкция

* *    - средна степен на селекция

*       - ниска степен на селеция

Видове покрития

 • Биотек – покритие, състоящо се главно от растителни масла и парафини, например слънчогледово масло, палмов парафин и др. Запазва естественото излъчване на дървесината, придава дълбочина на цвета и подчертава структурата на дървото. Чрез биоТек-покритието, повърхността е кадифено-матова и издържлива на домашни химикали, както и антистатична.
 • Натуралин – маслено покритие, което прониква в дълбочина и позволява на дървото да диша, поради което цветът му се запазва по-добре.
 • Пермадур – лаково покритие, разработено със съдействието на научни институти. Придава на паркета висока износоустойчивост и неповторима практичност. Това покритие запълва порите на дървесината и създава идеално гладка повърхност, която е много по-лесна за поддръжка. Срокът до нуждата от повторно  циклене, в сравнение с другите лакове, е почти двоен.
 • Натурадур – комбинира ефекта маслено и лаково покритие, прониква в дълбочина и създава предпазен филм върху дървото.
 • Олеовера – маслено покритие, което се предлага само за ръчно изработените паркети.

 

Дизайнерски решения

 • Термодъб – дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Има две степени на овъгляване: „МЕДЗО” – по-светла тоналност и „ФОРТЕ” – по-тъмна тоналност. Този дизайн се предлага при дюшеметата и е  структуриран с фаска и с биоТек-покритие.
 • Дъб Ахат / Африкански дъб – химическа дълбочинна обработка на благородния слой. С тази технология дъбът добива тоналността на дървесината венге. В зависимост от фладера на дървесината се появяват светли, акцентиращи жилки. При стандартното производство има различни селекции, където светлите жилки присъстват в различна степен. Селекция няма при продуктите с намалена цена (което е основание за силно редуцираната цена) – т.е. ще бъде с жива и агресивна шарка.
 • Дъб Бернщайн / Пушен дъб – дълбочинна обработка на благородния слой. Постига се по-тъмна и топла тоналност.
 • Цветен дъб - Кафе / Златен / Месета / Бял – повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.
 • Термобук - дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Този дизайн се предлага  в серия Тоскана с фаска и биоТек-покритие.
 • Цветен бук –Златен / Кафе / Тъмен / Бял - – повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.
 • Ясен Кастано - дълбочинна обработка на благородния слой. Постига се по тъмна и топла тоналност.
 • Термоясен - дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Има две степени на овъгляване: „МЕДЗО” – по-светла тоналност и „ФОРТЕ” – по-тъмна тоналност. Този дизайн се предлага при дюшеметата и е  структуриран с фаска и с биоТек-покритие.
 • Ясен бял - повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.

 

 Промяна в цветовата тоналност на дървесините при директно излагане на УВ-лъчи

Усреднени стойности по Brinell за твърдост на различните видове дървесина.

 

Вид дървесина

Район

Плътност на дървесината

гр. / кв.см

Твърдост по Brinell

(N/ мм2) при m = 6%

Бук

Европа

0,70 – 0,79

42

Дъб / Каре напречен разрез

Европа

0,65 – 0,76

42 / 81

Червен дъб

Сев. Америка

0,65 – 0,75

33

Канадски клен

Канада

0,61 – 0,72

42

Планински клен

Европа

0,60 – 0,70

30

Ясен

Европа

0,68 – 0,76

42

Орех

Сев. Америка

0,60 – 0,80

26

Американска череша

Сев. Америка

0,52 – 0,70

37

Бреза

Европа

0,65 – 0,73

32

Мербау

Ю-И Азия

0,62 – 0,82

49

Венге

Из. Африка

0,81 – 0,89

54

Камбала /Ироко/

Средна Африка

0,65 – 0,77

37

Ярах

Австралия

0,70 – 1,00

28

Ятоба

Ю-Ср. Америка

0,80 – 0,85

69

Тик

Ю-И Азия

0,52 – 0,70

67

Дуси /Афзелия/

Зап. Африка

0,70 – 0,80

39

Лиственица / Каре напр. разрез

Сибир

0,54 – 0,62

23 / 65

Бор

Европа

0,51 – 0,55

22

Чам

Европа

0,43 – 0,47

15


Tags: мебели, мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня

.....................................