Полезна информация за паркети - КАНОР
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

ХАРО - масивни трислойни паркети

Видове селектираност

 • *** „Изящен”/ „Екскуизит" – Максимално селектиран. Подбрани дъски и паркетини, предимно с равномерна структура на фладера и цвят на паркетините. Възможни са дребни чворове, ако не са на групи.
 • ** „Тренд” – Средно селектиран. Балансирана комбинация между равномерни и разнообразни по цвят и фладер паркетини. Натурална структура с частично наличие на разлики в цвета или фладера. Възможни са негрупирани чворове и „очички" с различен размер.
 • * „Тундра” – Неселктиран. Естествена разнообразност на цвета и структурата на дървото, както и наличието на чепове и цепнатини.
 • * „Тера” – Вид селектираност на буковия паркет с подчертана натурална структура на дървесината и разнообразна цветова гама.
 • * „Кънтри” – за любителите на естествената дървесина контрастна структура.
 • * „Фаворит” – селектираност, обхващаща всички нюанси и структури на дървесината, от семпла до контрастна, придаваща уникалност на подовата настилка.
 • * „Савидж” – селекция, която предполага по-голяма експресивност на цвета и фладера на дървото, както и по-голям брой чепове и цепнатини. Търсеният ефект на паркета е максимално естествена визия и автентичност, допустими са и червеийни дупчици. Всички чворове, „очички”и цепнатини се уплътняват с кит.
 • * „Алабама” – подобна селекция на „Савидж”с различни по размер и наситеност чепове и цепнатини. Търсеният ефект е старинност.
 • * „Универсал” / „Стандарт”- микс от различни селекции, възможни са различни по форма и големина чепове, както и разлика в беловината. Търсенията ефект е жизнена и наситена визия.
 • * „Фамилия” – комбинация между селекциите „Тера” и „Тундра”.

 

 • *** „Роял”                 КАРЕ – при напречния разрез дървесината е максимално

                                             подбрана, със сведени до минимум разлики в цвета

                                             или наличие на чепове.

                                             ДЮШЕМЕ – Натурална дървесна структура с минимални разлики

                                             в цвета или наличие на чепове.

 • * „Маркант”                КАРЕ – интензивна натурална структура на дървесината

                                             с нормалните за естествения материал разлика в цветовете и

                                             фладера или наличие на чепове.

                                             ДЮШЕМЕ – в зависимост от вида дървесина, типичната за него

                                             структура и интензивност на фладера.

 

При ръчно изработените паркети всички ефекти на дървото се правят ръчно – рендосване, грубо рендосване, напречен разрез на благородния пласт дърво, поставяне на червейни дупки, оцветяване на дървото посредством смоли и т.н.

* * * - висока степен на селкция

* *    - средна степен на селекция

*       - ниска степен на селеция

Видове покрития

 • Биотек – покритие, състоящо се главно от растителни масла и парафини, например слънчогледово масло, палмов парафин и др. Запазва естественото излъчване на дървесината, придава дълбочина на цвета и подчертава структурата на дървото. Чрез биоТек-покритието, повърхността е кадифено-матова и издържлива на домашни химикали, както и антистатична.
 • Натуралин – маслено покритие, което прониква в дълбочина и позволява на дървото да диша, поради което цветът му се запазва по-добре.
 • Пермадур – лаково покритие, разработено със съдействието на научни институти. Придава на паркета висока износоустойчивост и неповторима практичност. Това покритие запълва порите на дървесината и създава идеално гладка повърхност, която е много по-лесна за поддръжка. Срокът до нуждата от повторно  циклене, в сравнение с другите лакове, е почти двоен.
 • Натурадур – комбинира ефекта маслено и лаково покритие, прониква в дълбочина и създава предпазен филм върху дървото.
 • Олеовера – маслено покритие, което се предлага само за ръчно изработените паркети.

 

Дизайнерски решения

 • Термодъб – дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Има две степени на овъгляване: „МЕДЗО” – по-светла тоналност и „ФОРТЕ” – по-тъмна тоналност. Този дизайн се предлага при дюшеметата и е  структуриран с фаска и с биоТек-покритие.
 • Дъб Ахат / Африкански дъб – химическа дълбочинна обработка на благородния слой. С тази технология дъбът добива тоналността на дървесината венге. В зависимост от фладера на дървесината се появяват светли, акцентиращи жилки. При стандартното производство има различни селекции, където светлите жилки присъстват в различна степен. Селекция няма при продуктите с намалена цена (което е основание за силно редуцираната цена) – т.е. ще бъде с жива и агресивна шарка.
 • Дъб Бернщайн / Пушен дъб – дълбочинна обработка на благородния слой. Постига се по-тъмна и топла тоналност.
 • Цветен дъб - Кафе / Златен / Месета / Бял – повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.
 • Термобук - дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Този дизайн се предлага  в серия Тоскана с фаска и биоТек-покритие.
 • Цветен бук –Златен / Кафе / Тъмен / Бял - – повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.
 • Ясен Кастано - дълбочинна обработка на благородния слой. Постига се по тъмна и топла тоналност.
 • Термоясен - дълбочинна обработка на благородния слой. Дървесината се овъглява в термокамери (изтегля се кислорода, за да не се запали дървесината и се овъглява) С тази технология се постига така търсения в момента тъмен и дълбок цвят на дървесината. Има две степени на овъгляване: „МЕДЗО” – по-светла тоналност и „ФОРТЕ” – по-тъмна тоналност. Този дизайн се предлага при дюшеметата и е  структуриран с фаска и с биоТек-покритие.
 • Ясен бял - повърхностно байцване на дървесината. След първото циклене ще се наложи повторно байцване на място.

 

 Промяна в цветовата тоналност на дървесините при директно излагане на УВ-лъчи

Усреднени стойности по Brinell за твърдост на различните видове дървесина.

 

Вид дървесина

Район

Плътност на дървесината

гр. / кв.см

Твърдост по Brinell

(N/ мм2) при m = 6%

Бук

Европа

0,70 – 0,79

42

Дъб / Каре напречен разрез

Европа

0,65 – 0,76

42 / 81

Червен дъб

Сев. Америка

0,65 – 0,75

33

Канадски клен

Канада

0,61 – 0,72

42

Планински клен

Европа

0,60 – 0,70

30

Ясен

Европа

0,68 – 0,76

42

Орех

Сев. Америка

0,60 – 0,80

26

Американска череша

Сев. Америка

0,52 – 0,70

37

Бреза

Европа

0,65 – 0,73

32

Мербау

Ю-И Азия

0,62 – 0,82

49

Венге

Из. Африка

0,81 – 0,89

54

Камбала /Ироко/

Средна Африка

0,65 – 0,77

37

Ярах

Австралия

0,70 – 1,00

28

Ятоба

Ю-Ср. Америка

0,80 – 0,85

69

Тик

Ю-И Азия

0,52 – 0,70

67

Дуси /Афзелия/

Зап. Африка

0,70 – 0,80

39

Лиственица / Каре напр. разрез

Сибир

0,54 – 0,62

23 / 65

Бор

Европа

0,51 – 0,55

22

Чам

Европа

0,43 – 0,47

15


✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати