Любопитни факти за вратите
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

. Най-добра цена!

Любопитни факти за вратите

Любопитни факти за вратите


• Най-тежката врата в света – изработена е от стомана и тежи 44,4 тона. Дебелината и е 2,43 метра. Вратата е монтирана в националната лаборатория Лоуренс в щата Калифорния, САЩ. Поради специфичната конструкция на пантите на вратата тя се отваря и затваря безпроблемно.
• Най-бързо затварящата се врата – вратата е монтирана в лабораториите за експлозиви, като времето и на затваряне е приблизително 0,03 секунди. Структурата й наподобява на вратите използващи се в метрото. Високата скорост на затваряне на вратата се дължи на компресиран азот.
• Най-добре защитената врата – изработена е в Колумбия. Характерните черти на вратата са: бронировка, огнеупорност, наличие на десет брави, както и защита от взривове. Вратата е снабдена със специална система, която проверява пръстовите отпечатъци. Посредством кръвна проба бихте могли да разберете дали отпечатъкът е на жив човек. Най-защитената врата притежава и друга опция – ако пожелаете може да бъде изпратена снимка на електронната ви поща на човека, които звъни на вратата.
• Най-голямата врата – тя принадлежи на NASA. Изработени са четири броя, като височината им е 139 метра. Освен, че тази врата е класифицирана като  най-голямата в света, тя е и най-високият обект.
• Най-старата врата е на 1050 години. Тя е монтирана в Уестминстърско абатство в Лондон.
• Първият месец от годината – януари, е наименуван на древноримския бог Янус – покровител и пазител на вратите. Името му произлиза от латинската дума „ianua”, което означава врата.

Старинните римски градове били заграждани със стени и в тях се е влизало през импозантни врати. И до ден днешен се смята, че двуликия бог означава всичко двойствено. Считало се е, че той охранявал вратите в Древен Рим, като символ на влизането и излизането. Навремето се е вярвало, че всяко действие се е смятало за прекрачване на една врата и е било много важна благословията на Янус през първия месец. Поверията гласят, че за да поканят в дома си древноримския бог, римляните винаги монтирали вратите си така, че да се отварят навътре и отправяли молитва към него всеки път.

Друг мит гласи, че по време на война портите на Янус (двойна арка при храма на Форума) били оставяни отворени, за да може древноримският бог да помага на войниците, а във времена на мир били затваряни. Именно заради това Янус е бил почитан като пазител на всяка врата и символ на новото начинание в живота.
• Първата автоматична врата за гараж – тя е изработена през 1926 г. и се е управлявала безжично.
• Във Филаделфия вратите на църквите са боядисани в червено и символизират убежище, храм и сигурност.
• Повечето врати в Ирландия са боядисани в различни цветове.

Причината за това е, че, когато починала кралица Виктория, на ирландците било заповядано да боядисат вратите си в черно в знак на съпричастност с гибелта на кралицата. Вместо да изпълнят заповедите те се разбунтували и боядисали вратите в различни цветове.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

✓ Най-добрa цена за Любопитни факти за вратите в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати