Матракът – най-важният фактор за съня
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Матракът – най-важният фактор за съня

Матракът – най-важният фактор за съня

]matraci-500x263 Матрак пружинен

За да си осигурим спокоен сън и пълноценна почивка, е важно да изберем подходящ матрак. Какъв да бъде той? Спалнята, освен с красиви мебели е важно да бъде снабдена и с удобен матрак. Знаете, че в магазини „Канор” ще намерите всичко. И съвсем не е бонус доброто отношение и професионализъм. Ето какво можем ние да Ви кажем за матраците, но не забравяйте да се информирате на kanor.bg

Видовете матраци според начина на изработка са еднолицеви и двулицеви.

Еднолицевите матраци като конструкция представляват матрак с вградена рамка, върху която е конструирана останалата част, направена от дунапрен или с пружини и образува спална система. Еднолицев е, защото няма възможност за обръщане, като това го ограничава в някои от функциите. Намират широко приложение в леглата с повдигащ механизъм и не се нуждаят от подматрачна рамка.

Двулицевите матраци имат две повърхности, които могат да се използват. Има разнообразни видове според изработката на сърцевината.

Латексов матрак с борд

Матраците с пружинен пакет са по стара класическа технология, която се ползва и до днес. Създадена е в Америка, но е доста популярна и в България. Представлява пакет от пружини, направени от закалена стомана, които са свързани помежду си. Може да се облича с различни материали – мебелна вата, дунапрен, кокосови влакна, пенолатекс, дори и съвременната memory foam. При нормална експлоатация се характерезира с дълготрайност, но без достатъчен комфорт. Недостатък е, че с времето се появява неприятен шум и не рядко вдлъбнатини по повърхността на матрака.

По-съвременна е технологията POKETED SPRING. Пружините се захващат независимо една от друга в джоб, направен от текстил. Може да бъде добавен пълнеж от мемори пяна или латекс и по този начин да се елиминират недостатъците на пружините.

Латексовите матраци са еластични и гъвкави. Материалът, от който се изработват е естествено получен биоразградим продукт, който се обработва с въздух и се получава пенолатексова пяна. Тези матраци са подходящи за всякакъв вид подматрачна рамка, включително – с електронно управление на зоните. Осигуряват ортопедично разпределение тежестта на тялото и подпомагат правилното кръвообръщение. Добрата вентилация не създава среда за развитие на микроорганизми и е с добри хигиенни характеристики. Като всички продукти, изработени от естествени материали, така и матраците от пенолатекс притежават специфична миризма, която чувствително намалява още първата седмица.

Технологията на производство на сърцевините от пенополиуретан позволява производството на ергономични матраци. Спрямо особенностите на човешкото тяло, твърдостта се редува хоризонтално и вертикално. Материалът е антиалергичен, на водна основа, с добра въздухопропускливост във вътрешността. Моделите са твърди /ортопедични/, меки /анатомични/, зонирани с Memory foam /ергономични/, с допълнително омекотена пяна в контактната с тялото зона.

Memory foam матраци – смята се за най-новото постижение в технологиите. Сравнително нов, представлява синтезирана формула на материал /пенополиуретан/, с уникални свойства, позволяващи му да реагира на топлина. Технологията е разработена от НАСА за по-лесно понасяне на пренапрежението при космическите полети. В бита – в следствие топлината на тялото, повърхността на матрака се нагажда към формата и извивките на тялото, като поема цялата тежест равномерно, без точки на пренапрежение, в който се нарушава нормалното кръвообръщението и се появява дискомфорт в ставите и мускулите. Така тялото се отпуска, което води до релакс и комфорт.

Ако никой друг вид матрак не ви е допаднал, това е вашия материал. Със сигурност ще ви пасне, защото той няма форма, към която вие трябвате да се пригодите, а той се нагажда към вас.

Екзотични модели матраци с морски водорасли, конски косми, естествени зърна не са с голяма популярност в България. Ефектът е спорен поради възможния процес на разлагане на естествените материали и отделянето на вещества предлазполагащи към алергии.

Текстилът е изключително важен, за да има матрака необходимия комфорт. Затова се отделя специално внимание и се търсят естествени тъкани. При двулицевите матраци зимната страна е изработена от вълна за повече топлина и памук от лятната, за прохлада. Освен това естествените материи предпазват от алергии. Сребърните нишки, втъкани в материята, предпазват от неприятни миризми и появата на влага. В допълнение среброто има и антистатичен ефект, който освобождава тялото от негативната енергия. Нова е и ЗD лентата, която подобрява циркулацията на въздух и придава елегантен стил на матрака.

Поддръжката е необходима, за да ви служи матрака дълго и качествено без да се налага да го подменяте с нов. Независимо от вида на матрака, който сте си купили е добре от време на време той да се обръща /препоръчително на половин година/. Безспорно най-удобен е калъфа, който се сваля лесно и се изпира. Освен това предпазва матрака от директен допир с тялото и така удължава неговия живот. При някои модели, калъфа се продава към матрака, но може да се закупи и отделно. Все пак, добре е да не се забравя, че оптималния срок на употреба на матрака е около 8 години.

При избора на матрак, послушайте вашето тяло, запознайте се също с техническите характеристики и използваните материали – не всички са подходящи за съня ви. А най-успешната покупка е тази, която удоволетворява вашите нужди и има съответствие цена-качество. Ще го намерите в Канор.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати