Фугирането има своите тънкости
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

Фугирането има своите тънкости

Фугирането има своите тънкости

Вероятно прави впечатление, че темата за баните ми е любима. Ако Ви е хрумнало да се заемете скоро с това помещение, ето още нещо от скромните ми проучвания и опит...

За фугите

ФугиранеМежду плочките трябва да има фуги, дори когато плочите се редят плътно една до друга. Тази фуга трябва да се запечата, защото в противен случай се получава прекъсване в покритието, през което към основата може да проникне влага, мърсотия и миещи препарати, които увреждат лепилната връзка с основата. Всички материали, под въздействие на температурата се разширяват или свиват и ако между плочите липсва фуга, която да поеме създалите се деформации, се получават напрежения и в резултат плочите се отлепят.

Запечатването се изпълнява с „фугиращи смеси”. Те имат две функции – естетическа и технологична. Тайната е в химическите добавки, които съдържат тези смеси. От тях се определят характеристиките – якост, гъвкавост, водоотблъскване и недопускане на микроорганизми.

Fugi_02

Сащо така предпазват и ръба на плочките от нащърбване или дори начупване. Важно е фугиращата смес да бъде правилно подбрана спрямо големината на фугите, употребата при вътрешни или външни условия, натовареността на керамичното покритие. Най-използваните фугиращи смеси са на циментова основа, водо- и мразоустойчиви. По–голямата плочка изисква и по-голяма фуга. Фугите са завършващият детайл на плочките и за да бъде качествено изпълнен, разстоянието между плочите трябва да бъде достатъчно широко – мининум 2-3 мм. Съвременните разработки позволяват и големина на фугата до 4 см.

Цветовете

Изборът на цвят на фугиращата смес може да промени цялостния изглед на Вашите плочки. Цветът на фугата подпомага за постигането на единство на визията и придава необходимата завършеност.

Силиконови фуги

Единият вяриант е сливане с цвета на керамичното покритие – фугиращата смес е в нюанса на цвета на плочите. Това създава илюзия за равна повърхност и не измества фокуса от красивите плочки. Търсене на контраст е другия вариант – „шахматна дъска”. Акценти върху определени части или комбинация от цветове. До голяма степен това зависи от индивидуалния вкус и усет към естетиката. Ако желаете, може да използвате и фиксатор за фуги, който предпазва от захабяване и улеснява почистването.

fugi_01

Полезни съвети

Специалистите съветват да се използва комбинация от фугираща смес и за ъглите – санитарен силикон. Обикновено се предлагат в идентични цветове. Силиконът трябва да се нанася върху абсолютно суха и чиста повърхност, иначе няма да слепи с основата.

Попълване на фуги Попълване на фуги

За полагане и фугиране ползвайте продукти от един производител – така ще имате гарантирана съвместимост между тях. Също така не пестете пари за евтини материали, защото скоро това ще доведе до нови и нови ремонти.

Спазвайте указанията за употреба от производителя и технологичното време за изсъхване.

Тестването на плочките ще Ви спести нежелани ефекти като промяна в цвета.

И да кажа – всичко това не отменя почистването, ако правилно ме разбирате.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати