5 интересни факти за мебелите
Гарантирано качество от Канор - мебели,паркети и врати

. Най-добра цена!

5 интересни факти за мебелите

5 интересни факти за мебелите

Някога замисляли ли сте се каква ли е историята на стола върху които обичате да седите, докато четете или пък на удобния ви диван? На кого ли е хрумнала идеята да ги изобрети?


Ако се огледаме около нас ще забележим, че няма стая в която да не присъства поне един стол или маса. В нашето модерно ежедневие сме заобиколени от мебели, било то вкъщи или в офиса. Всяка част от обзавеждането ни има история – от леглото без което не можем да се насладим на пълноценна почивка до дивана или стола, които ни предлагат удобството и насладата, четейки любимата книга.    
Мебелите не случайно са създадени – те са онази част от интериора без които не можем и благодарение на тях и на създателите им можем да се наслаждаваме на на пълноценна и комфортна почивка. Нека да разберем малко повече за историята на мебелите.


Произход на леглото


Използването на леглата датира още от древни времена – има сведения за използването им от 3600 г. пр. н. е. По това време леглото се е правило главно от  слама, палмови листа и животинска кожа.
Първото легло с по-модерен дървен  дизайн е създадено през 12-ти век. През 17-ти век вече се забелязват и по-смели решения –  спалните се отличават с нови и различни стилове, а при по-заможните семейства във Франция и Англия се забелязват и декорация от коприна и златни платове.


Как и кой е изобретил диванът?Разгъваемият диван е изобретен от Бернард Кастро и го е нарекъл Castro Convertible. По това време, 1931г. това е  най-модерния диван. В САЩ в същото време Уилям Бруер е създал първата рамка за диван.


 От къде произлиза люлеещия стол?


Произходът на люлеещите столове ни отвежда през далечната 1725г. в Англия. Говори се, че техният създател е Бенджамин Франклин, но някои историци са на мнение, че по това време той е бил още дете и това води до много  противоречия, които и до ден днешен не са изяснени.
Все пак люлеещият стол се прочува заради майсторската си изработка, а не заради  името на Франклин. Съществуват най-различни модели на люлеещите столове, а най-известния и търсен до сега е Bentwood Rocking Chair, изобретен през 1860 г. Люлеещите се сгъваеми столове от 1920 г. също предизвикват голям интерес, но мебелистите не престават да създават все  по-нови и комфорти модели.


История на масата


Масите се използват още от египтяните, но предназначението им е било само за поставяне на предмети върху тях и  игри. Китайците пък от своя страна изобретяват маси от дърво и метал и ги причисляват към произведенията на изкуството.
На по-късен етап гърците вече започват да използват масите за хранене. Римляните пък са използвали маси, чието име е Mensa Lunata. По-богатите хора са използвали маси, които са изработени от много скъпи материали, дори е имало и такава със скъпоценни камъни.


Еволюцията на стола


До 16-ти век столовете се използвали само от кралете и кралския двор, а бедните е трябвало да седят върху трикраки столчета и пейки. След този век е било позволено и на нормалните хора да ги използват.
Египтяните са използвали първите прототипи на столове – изработени от много фина дървена обработка, покрита с кожа и плат. Столовете в миналото са били много ниски, като височината им е била 25 см.
Постепенно дизайна на столовете се усъвършенствал и е достигнал до много високо ниво.

✓ Най-добрa цена на в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

✓ Най-добрa цена за 5 интересни факти за мебелите в София и Бургас, гарантирано качество и бърз монтаж - (02) 971 20 84

, продажба на , мебели за хол, мебели за кухня, мебели за трапезария, шкафчета, модули за кухня, мебели за антре, мебелировка, маси, маса, обзавеждане за кухня, продажба, продажба на ламинат, трислоен паркет, блиндирана врата, входна врата, интериорни врати